BIBLIOTECA

 
Biblioteca Fundatiei Stavropoleos cuprinde peste o mie de titluri de arta bisericeasca si teologie. Din cauza lucrarilor de refacere a cladirii, volumele sunt depozitate temporar in cancelaria manastirii. Speram ca reparatiile sa se incheie grabnic, astfel incat membrii comunitatii si cercetatorii sa poata consulta cartile incepand cu luna octombrie a acestui an.

Cea mai mare parte din fondul Biblioteca Fundatiei o reprezinta biblioteca regretatului prof. dr. Vasile Dragut, fost rector al Institutului de Arte Plastice din Bucuresti (actuala Universitate de Arte Plastice) si presedinte al Directiei Patrimoniului Cultural National. Biblioteca a fost donata prin amabilitatea sotiei sale, doamna Gabriela Patulea-Dragut. Deocamdata inventarierea volumelor sale nu este incheiata.

 

Manuscris psaltic romanesc - sec XIX

In aceeasi serie a artei si arhitecturii bisericesti, Biblioteca Fundatiei Stavropoleos mai cuprinde 36 de volume din seria Comori de Arte din Romania, aparute la Editura Meridiane si 23 de manuscrise si miniaturi. De asemenea, colectia Buletinului Comisiunii Monumentelor Istorice (1908 - 1945) si seriile noi ale publicatiei, continuata sub alte denumiri: Buletinul Monumentelor Istorice (1970 -1974), Monumente Istorice si de Arta (1974 - 1989), Revista Monumentelor Istorice (1990 - 1997).

Scrierile teologice sunt bogat reprezentate. Alaturi de cele editate de Institutul Biblic si de Misiune Ortodoxa (Parinti si scriitori bisericesti, Patrologia, cele 12 volume ale Filocaliei traduse si comentate de parintele Dumitru Staniloaie) se afla numeroase carti de spritualitate ortodoxa aparute dupa 1989 la diferite edituri. Am dori ca in biblioteca sa se afle si colectiile J. P. Migne si Sources chretiennes si doua dictionare: Dictionnaire de spiritualite si Dictionaire d'archeologie et liturgie chretienne. Am fi bucurosi sa primim ajutor pentru a achizitiona aceste lucrari.

Manuscris psaltic grecesc - sec XIX

Fundatia Stavropoleos este preocupata in principal de muzica bizantina. Cele aproximativ o suta de carti si manuscrise formeaza  cea mai importanta colectie de acest gen din Romania, apartinand unei fundatii sau persoane particulare. Majoritatea titlurilor provin din bibliotecile a doi bizantinologi romani, arhid. prof. dr. Sebastian Barbu-Bucur si Titus Moisescu . Suntem recunscatori celor doi cunoscuti cercetatori care ne-au sprijinit de multe ori in actiunile noastre legate de promovarea muzicii bizantine. In Biblioteca Fundatiei Stavropoleos sunt prezente aproape toate tipariturile importante ale cantarilor in limba romana, incepand cu primele aparitii din 1823 ale lui Macarie Ieromonahul, continuand cu Anton Pann, Dimitrie Suceveanu si multi altii pana la Ion Popescu-Pasarea si Victor Ojog. De asemenea, se afla carti cu cantari in limba greaca, printre care si unele ale lui Petre Efesiu - cel care in 1820 la Bucuresti, pentru prima data in lumea ortodoxa, tiparea cantari bisericesti - si Theodor Phokaeos. Tipariturile sunt completate de manuscrise grecesti si romanesti, dintre care unele au apartinut compozitorului George Breazul. Doua manuscrise sunt datate secolul al XVIII-lea, fiind scrise in vechea notatie cucuzeliana. Mentionam si prezenta unui manuscris de limba slava, in notatie krjuki.

Manuscris slavon - sec XVIII

In afara de cartilor de cantari, biblioteca mai cuprinde importante studii muzicale si tratate teoretice, atat romanesti cat si straine. Dintre acestea din urma amintim A History of Byzantine Music and Hymnography de Egon Wellesz si cateva volume din seria Monumenta Musicae Byzantinae.

Manuscris psaltic grecesc - sec XVIII

[Inapoi]